به گزارش مشرق، «منوچهر متکی»، وزیر امور خارجه پیشین ایران، در نشستی با عنوان «شکست منطق آمریکا؛ افول رهبری و سلطه آمریکا» به ایراد سخنرانی پرداخت.
بیشتر بخوانید:
انتخابات این دوره آمریکا آبستن حادثه است
این نشست، دوازدهمین برنامه از سلسله پیش رویدادهای همایش بینالمللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» بود که به میزبانی پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) و با حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران این حوزه در تهران برگزار شد.
منوچهر متکی در سخنان خود با اشاره به سلطهجوییهای آمریکا در جهان و نقش جمهوری اسلامی در تضعیف این ابزار، گفت: «ظهور انقلاب اسلامی، قدرتها و مؤلفههای سلطهجویانه و رهبری خواهانه آمریکا را با بحران جدی مواجه کرد؛ در گذشته آمریکا سیاستهایش را به سفیران دیگر کشورها دیکته میکرد و با یک تلفن به مقامات دیگر کشورها، خواسته و مواضعش را که باید اجرا میشد بیان میکرد.»
بیشتر بخوانید:
نشانههای افول آمریکا از نگاه اندیشمند عراقی
وی در ادامه افزود: «آمریکا داعیه سلطه و رهبری بر جهان داشت چرا که ابزارها و سازوکارهایش برای رهبری کارآمد بود. انقلاب اسلامی اما با بیان مفاهیمی تازه، این ابزار را از کار انداخت. در ۴۰ سال گذشته در سخنان حضرت امام (ره) و همچنین در بیانات مقام معظم رهبری، به طور دقیق ۱۰۰ سال اخیر آمریکا و در جای دیگری ۴۰ ساله اخیر رصد و تحلیل شده است؛ آمریکای امروز از همه دورانهای گذشته این صد سال ضعیفتر است.»
متکی در ادامه به نشانههای افول آمریکا اشاره کرد و گفت: «ایالات متحده در حال حاضر از چند جنبه و جهت با بحران روبهروست؛ هرکدام از این جنبهها زمانی نقاط قوت ایالات متحده برای به پیش بردن داعیه رهبری بر جهان به شمار میرفتند، اما اکنون به نقاط ضعف این کشور و زمینهساز افول آن بدل شدهاند.»
وی افزود: «شاید به مدت پانزده سال اروپا سیاست خارجی نداشت، چون سیاست خارجی خود را دودستی تقدیم آمریکا کرده کرده بود. آمریکاییها به شدت پس از فروپاشی شوروی به دنبال یگانه کردن سیاستها و سیستم قدرت جهانی بودند تا به یگانه قدرت دنیا تبدیل شوند؛ اما اکنون شواهد عیان دال بر افول قدرت آمریکا حتی در میان متحدانش وجود دارد و برای بازگردانی این قدرت در حال افول دست و پا میزند.»
وزیر امور خارجه پیشین ایران همچنین گفت: «حرکت امروز منطقه خاورمیانه و داخل آمریکا، برآمده از تنفر نسبت به سیاستهای سلطهجویانه و نابرابر آمریکا است. در حال حاضر چالش آمریکا و ایران چالش منطق آمریکا در مقابل منطق ایران است.»
وی در ادامه گفت: «آمریکاییها معتقدند که منطق ما قدرت ماست و امام خمینی (ره) نشان داد قدرت ما منطق ماست. یعنی قدرت ما از منطق ما برمیخیزد. مقام معظم رهبری نیز با تحلیل و شناختی صحیح از ماهیت حقیقی آمریکا، این کشور را غیرقابل اعتماد میدانند و در بیاناتشان، تصویری روشن از این تفکر ارائه میدهند.»
منوچهر متکی در ادامه با اشاره به تحولات اخیر ایالات متحده گفت: «آمریکا ناتوانی خود را در سیاست خارجی نشان داده بود و اکنون نیز گسترش موج اعتراضات اخیر رنگینپوستان با صحه گذاشتن بر ناکامی در سیاست داخلی، تصویری از آمریکا نزد جامعه جهانی نمایان کرد که افول آمریکا و داعیه رهبریاش بر جهان را نشان میدهد. شکست آمریکا در شورای امنیت نشاندهنده افول سلطهجویی این کشور در تصمیمات دیگر کشورها بود. اگرچه آمریکا به شیطنتهایش ادامه میدهد و به دشمنیهایش با ایران ادامه خواهد داد، اما برای همه در دنیا تقریبا روشن شد که آمریکا جایگاه خود را در نفوذ بر سایر کشورها از دست داده است.»
متکی در ادامه با اشاره به پنهانکاریهای آمریکا و نقش رسانهها در تضعیف این اقدامات گفت: «پنهانکاری یکی از ابزارهای آمریکا علیه مردم آمریکا و جامعه جهانی است؛ در آمریکا تصمیمات بدون نظر مردم و عمدتاً پشت درهای بسته اتخاذ میشدند، جاییکه هیچ رسانهای حضور نداشت تا واقعیت این تصمیمات شوم را منعکس کند. امروز اما انقلاب ارتباطات کاری کرده است که چیزی پنهان نمیماند. قدرت رسانهها قدرت پنهانکاری آمریکا را نیز به زوال کشانده است؛ اکنون رسانهها تصاویر و جزییات اعتراضات در آمریکا را منعکس میکنند و نمایانگر افول آمریکا در سیاستهای داخلی شدهاند.»
وزیر امور خارجه پیشین ایران در پایان به عملکرد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در سیاست خارجی کشورش اشاره کرد و شکست وی در این حوزه را عاملی برای سرعت بخشیدن به فرآیند افول این کشور دانست.
متکی در این باره گفت: «شکست ترامپ در حوزه سیاست خارجی و ناتوانی او نیز زمینهساز شتاب بخشیدن به فرآیند افول شده است. اگرچه در سیاست داخلی دموکراتها را گوشه رینگ انداخت، اما در سیاست خارجی ناکام ماند.»
وی افزود: «در گامهای اولیه سیاست خارجی هم نخست کارهایی انجام داد، مثلا با کره شمالی مذاکرههایی داشت و صورتحساب را برای کره جنوبی و ژاپن فرستاد. در عربستان صد کشور را جمع کرد و گفت ایران چنین و چنان است و صورتحسابی چند ده میلیارد دلاری را روی دست سعودیها گذاشت. ترامپ در ونزوئلا هم همین سیاست را ادامه داد و برای این کشور رهبر هم تعیین کرد؛ اما در تمامی این سیاستها از معامله قرن گرفته تا کره شمالی ناکام ماند و این امر دلیلی بر تسریع روند زوال آمریکا شد.»
همایش بینالمللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» به همت پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری بیش از بیست دانشگاه و نهاد پژوهشی در تاریخ ۶ آبان ماه برگزار خواهد شد. علاقهمندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر، به تارنمای همایش به نشانی www.usdecline.info و صفحات مجازی دبیرخانه همایش در رسانههای اجتماعی به آدرس usdecline @ مراجعه نمایند